Ysbrechtum

Epema State YsbrechtumYsbrechtum is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, provincie Friesland (Nederland), gelegen op ongeveer twee kilometer van de stad Sneek. Een typisch komdorp met ruim zeshonderd inwoners. Ysbrechtum is met name bekend om het zeventiende eeuwse landgoed Epemastate.

Idts van Albada heeft Epemastate (±1623) gebouwd als buitenplaats naast zijn nieuwe Hooghuis te Sneek. Het was eeuwenlang het onderkomen van vooraanstaande Friese adel. De bewoners traden van generatie op generatie op als grietman. Een functie die vergelijkbaar is met die van plattelandsburgemeester en deels met die van de huidige kantonrechter.

De kerk van Ysbrechtum (1866) werd ontworpen door de Sneker stadsarchitect Meinse Molenaar. Een gebouw met een naaldspits (toren) en een ruime kerkzaal met grote rondboogvensters.


Bolsward

Broerekerk BolswardBolsward (9 km) is ook een bezoek meer dan waard! Bezienswaardigheden; het stadhuis (1615) en de in 1980 afgebrande Broerekerk uit de dertiende eeuw. Dankzij een prachtige glazen overkapping kan de ruïne sinds enige jaren weer worden gebruikt.

Sneek

Waterpoort SneekSneek (2 km) is een prachtige oude stad (1294). Bezienswaardigheden; de karakteristieke Waterpoort (1613), het stadhuis (de kern van het gebouw stamt uit 1480) en de Grote kerk of Martinikerk (1498).

De stad is vanouds sterk verbonden met het water en is hét watersportcentrum van Fryslân. De Sneekweek is dan ook het grootste zeilevenement op het binnenwater in Europa. Het centrum biedt een breed en gevarieerd aanbod aan winkels, terrasjes, restaurants en cafés. Ook een museumbezoek of een gezellige avond naar het theater of de bioscoop behoren tot de mogelijkheden.


Leeuwarden

Oldehove LeeuwardenLeeuwarden (27 km) sinds 1500 de hoofdstad van Fryslân. Een stad met een lange en rijke geschiedenis, verwonder u over de scheef-staande Oldehove, de ‘toren van Pisa van de lage landen’. Proef de grandeur van het gebied waar de stadhouders van Friesland, de Friese Nassaus, woonden en werkten.

Rust even uit in de prachtige Prinsentuin, dwaal verder door de karakteristieke straatjes en stegen, geniet van de mooie doorkijkjes, maak een rondvaart door de schilderachtige grachten. Met maar liefst 620 rijksmonumenten-inschrijvingen valt er in deze stad genoeg te bezien.